Hoe kun je je horloge het beste met je kleding combineren? Hieronder vind je 6 richtlijnen om van je horloge een optimale toevoeging aan je outfit te maken.

Kies een horloge naar het evenement

Bij het kiezen van het soort horloge is het belangrijk om rekening te houden met het type evenement waar je naartoe gaat. We beschrijven kort de verschillende types horloges:

De twee hoofdcategorieën horloges zijn analoge en digitale horloges.

 • Digitale horloges hebben een LCD-display of LED-vlak dat de tijd in numerieke vorm weergeeft. De riemen zijn vaak van rubber of kunststof. Dit is een sport/fitness type horloge dat past bij atletische kleding. Je hoeft je niet echt zorgen te maken over het matchen van dit soort horloges met je kleren, omdat je ze eigenlijk alleen bij de sportkleding draagt.
 • In plaats daarvan concentreren we ons hier op analoge horloges. Deze hebben een klok met uur- en minutenwijzers en markers of cijfers die een 12-uurs cyclus weergeven. Deze horloges worden beschouwd als meer klassiek en formeel, waardoor ze geschikt zijn voor zakelijke en formele evenementen, maar ook bij vrijetijdskleding voor dagelijks gebruik.

 

Binnen de analoge categorie zijn er 5 belangrijke soorten herenhorloges:

 • Jurk – Strak, eenvoudig en verfijnd: een jurk horloge met een effen witte uitstraling (zonder extra functies op een horloge) en een dunne zwarte lederen band is zo formeel als het wordt. Een klok met hasjstrepen, Romeinse cijfers, of helemaal geen cijfers, voegt nog een vleugje elegantie toe.
 • Duiken – Oorspronkelijk ontworpen voor duiken onder water, deze horloges zijn voorzien van diepe waterbestendigheid, metalen banden en een middelgrote klok met gedurfde, gemakkelijk te lezen Arabische cijfers of hasj tekens.
 • Racen/rijden – Middelgroot tot groot van formaat, met een grote wijzerplaat met duidelijke Arabische cijfers en vaak heldere, contrasterende kleuren. Bevat altijd een chronograaf, en soms ook een datumcomplicatie. De behuizing is van roestvrij staal, de band is van metaal of leer. Breitling horloges zijn hier een goed voorbeeld van.
 • Pilot – Gemaakt voor de cockpit, de pilot horloge is middelgroot tot groot in omvang, met een oversized wijzerplaat, schone, leesbare nummers, lichtgevende handen, en een datum en soms een chronograaf als uitbreiding. De band vaak van leer.
 • Field – Geboren uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog zijn veldhorloges robuuste, functionele, veelzijdige uurwerken die sterk genoeg zijn voor actieve dienst. Klein tot middelgroot van formaat, met een leren of canvas band en een klok met gemakkelijk leesbare Arabische cijfers. Inclusief een datumaanduiding.

 

Het afstemmen van een horlogetype op een niveau van dresscode

Als je eenmaal weet wat de verschillende horlogetypen zijn, kun je leren wat bij welke soorten dresscodes hoort, en de bijbehorende outfits:

 • Black Tie/White Tie – Traditioneel was het helemaal niet de bedoeling dat je een horloge zou dragen bij een zwarte strop, en als je een horloge zou dragen, zou je het niet publiekelijk bekijken. Een formele gebeurtenis is tijdloos en je moet jezelf verliezen in de gelegenheid. Dat gezegd hebbende: een eenvoudig, klassiek jurk-horloge met een kleine, minimaal verfraaide klok en zwarte lederen band zal worden beschouwd als geschikt voor gala-gelegenheden.
 • Business Dress – Bij zakelijke kleding, ga dan met een eenvoudig, klassiek goud of zilver horloge met een dunne wijzerplaat en beperkte of geen extra functies. Een donker, conservatief pak is het beste te combineren met een klassiek horloge. Sommigen vinden dat een pak nooit gepaard moet gaan met een duikhorloge, maar met een minder formeel/conservatief pak kan dat zeker zijn, als je kiest voor een leren band.
 • Scherp casual – Hier hebben we het over button-down shirts, khakis, donkere denim, sportjassen (geen das), leren schoenen, enz. Het soort dingen die je zou dragen naar een meer (maar niet helemaal) casual werkplek of op een date. In dergelijke situaties worden grote wijzerplaten en horloges met meer functies geschikt, en hoewel dit soort gelegenheden kunnen worden gecombineerd met elk soort horloge dat wordt genoemd, worden ze het best gecomplimenteerd door de meer casual piloot, race- of veldhorloge.
 • Casual – Met je meest casual kleding – polo shirts, button-downs, jeans, tees – werken alle soorten horloges behalve de jurk horloges. Als je je gaat bezighouden met fysieke activiteit, zul je iets willen hebben dat tegen een stootje kan, zoals het veldhorloge.